Hírdetőtábla 3


Tájékozódjon a legfontosabb változásokról a 2019-es cafeteria rendszert illetően!A nyár elején fontos információt közölt a kormány a cafeteria rendszerről, ugyanis a 2019. évtől kezdve igencsak átalakul. A változásra időben fel kell készülniük a vállalkozásoknak, ezért már nem árt tervezeteket készíteni a módosításhoz vagy konzultálni könyvelő iroda szakértőivel.

Bonyolultsága miatt számos kritika érte a cafeteria-rendszert, mind a vállalkozók, mind akönyvelő irodák részéről is. A jelenlegi forma jelentős adminisztrációt, ügyintézést kíván meg, emiatt pedig a kisebb cégek szinte egyáltalán nem fizetnek béren kívüli juttatásokat a foglalkoztatottjaiknak. 2019-től csak a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem. A kormány célja a cafeteria rendszer egyszerűsítésével és a többi elem megszüntetésével, hogy a munkáért munkabér járjon, mert ez nem helyettesíthető semmilyen utalvánnyal.

Ez a megszüntetés sokak számára azért okozott felháborodást, mert, ha a munkáltató úgy dönt, hogy a cafeteria összegét fizetésben adja meg a dolgozónak, az értelemszerűen adókötelessé válik, így sokan jelentős összegtől eshetnek el. Ugyanez igaz a SZÉP-kártyára, viszont az csak 450.000 forint felett válik adókötelessé.

Ha további információkra lenne szüksége a cafeteria elemek megszűnésével kapcsolatban, vegye fel a kapcsolatot könyvelő irodánkkal!

Tájékoztató az online számlázási rendszerről, a számlázó programon belüli számlázásrólA NAV 2018. július 1-jétől bevezette az online számlázási rendszert, amely szerint minden vállalkozásnak kötelező adatot szolgáltatnia a legalább 100 ezer forint áthárított áfát tartalmazó, belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról. A rendszer célja a gazdaság fehérítése, és az adócsalások visszaszorítása.

Az adatszolgáltatásnak a számla kiállítását követően rövid időn belül, elektronikusan meg kell történnie. Azon vállalkozások esetében, melyek számlázó programmal számláznak, az adatszolgáltatás automatikusan történik, amennyiben a megfelelő szoftvert telepítették.

Az online számlázási rendszer segítségével a NAV valós idejű adatokat kap a kiállított számlákról, melyeket lekérdezhetnek a számlabefogadók és a számlakibocsátók is. Így nagy mennyiségű számlaadat gyorsan elérhető és ellenőrizhető, ugyanakkor az adminisztratív terhek csökkennek a számlázó programot használóknál, és a rendszer kiváltja a számlakibocsátók összesített adatszolgáltatását.

Ha bővebb információra van szüksége, keresse fel bizalommal könyvelő irodánkat!

SZJA bevallások – Megérkeztek a tervezetek a magánszemélyek számára! Az egyéni vállalkozók számára lezajlott a bevallások időszaka. Most a magánszemélyeken van a sor, hogy beadják SZJA bevallásukat, ez azonban csak májusban válik aktuálissá. Kissé távolinak tűnik az időpont, azonban ez a két hónap gyorsan elröppen, ezzel pedig a Nemzeti Adó és Vámhivatal is tisztában van, ezért ezekben a napokban már minden magánszemély megtekintheti az SZJA bevallásának tervezetét.

Ez az előzetes SZJA bevallás bemutatás azért is fontos, hogy az adózó tisztában legyen azzal, mik azok az adatok, amelyek hiányoznak a dokumentumokból, így a két hónap alatt még lehetősége van arra, hogy a plusz információkat pótolja. Ezek vonatkozhatnak ingatlan eladására, vagy bérbeadására, továbbá elsőházas kedvezményre is, amiről a hitvestárs még nem nyilatkozott a munkáltatónak.

Ha Önnek van ügyfélkapuja, nyert ügye van a hiányzó adatok pótlásával, viszont ha nincs, vagy segítségre van szüksége az SZJA bevallással kapcsolatban, keresse bizalommal könyvelő irodánkat!

Mi a legfontosabb újdonság a társasági adó kapcsán? Egyetlen vállalkozás számára sem lehet ismeretlen a társasági adó fogalma, amellyel kapcsolatban egy fontos újdonsággal is találkozhatnak ezévtől a cégvezetők, ezzel pedig tisztában kell lenniük, ugyanis így anyagi előnyökre tehetnek szert.

2018-ban a társasági adóval kapcsolatos kiadások csökkennek, vagyis az eddig 10%-os befizetési költség 9%-ra csökkent. Ez mindenképp előnyös, hiszen több pénz maradhat a vállalkozás kasszájában, amit további fejlesztésekre, bővítésekre lehet fordítani, vagyis lehetőségük van a hazai vállalkozásoknak élre törni az üzleti életben. Természetesen a társasági adóval kapcsolatban más módosításokkal is találkozhatnak a vállalkozók, viszont ahhoz, hogy ezt kellően átláthassák és értelmezhessék is, olyan könyvelő irodához kell fordulniuk, ahol a szakemberek ebben a segítségükre lesznek.

Ha Ön nem találta még meg a megfelelő könyvelő irodát a társasági adó értelmezéséhez, nem kell tovább kutatnia, ugyanis jó helyen jár. Vegye fel velünk a kapcsolatot, és ismerkedjen meg a 2018-as társasági adó módosításaival!

német családi pótlékNémetországot sokan választják otthonuknak, ami főként az ország élhetőségének és fejlettségének köszönhető, így nem véletlen, hogy évek óta egyre több magyar is letelepedik ott. Ha Ön is régóta kint él, ráadásul a családdal együtt, nem árt követni a német családi pótlékkal kapcsolatos változásokat, ugyanis ha nem figyelmes, akár jelentős összegtől is eleshet!

A német családi pótlék – németül Kindergeld – igénylésével kapcsolatos változás 2018-tól érvényes, miszerint a négy év helyett már csak fél évre visszamenőleg lehet térítést kérni! Ahhoz, hogy még a régi szabályok szerinti, kedvező helyzetbe kerülhessen, a német családi pótlék igénylését 2017.12.20.-i határidővel kell beadnia, így nem kerülhet kellemetlen helyzetbe, és némi plusz jövedelemre is szert tehet!

Ha további kérdése lenne a német családi pótlék módosításával kapcsolatban, keresse bizalommal könyvelő irodánk munkatársait megadott elérhetőségeinken!

 

2016 Designed by AteszAstro